BBC News: Време ли е да третираме захарта като пушенето?

Ник Тригъл, BBC

През последното десетилетие пушенето стана маргинализирано и стигматизирано. От масовата забрана до въвеждането на „страшните“ опаковки, всичко е направено, за да се обезкуражат хората от възприемането на навика.

Има признаци, че захарта се движи по същия път.

Напитките с добавена захар вече се облагат с данък – и сега водещ мозъчен тръст дори е предложил сладкиши, закуски и сладки напитки да бъдат опаковани в обикновена опаковка, за да ги направят по-малко привлекателни, като се има предвид прекомерното потребление на сладки неща. Предложението е направено от Института за изследване на обществената политика във Великобритания в нов доклад. Директорът на Института Том Кибаси вярва, че това може да промени реалността.

„Обикновените опаковки биха ни помогнали да направим по-добър избор и да намалим притесненията за натоварените родители“, каза той.

Кибаси иска и редица други мерки, включително забрана за рекламиране на нездравословна храна. Това е нещо, което вече беше разгледано от министрите на Острова. Но дали обикновената опаковка не е стъпка твърде далеч?

Промишлеността срещу идеята

Промишлеността бързо се противопостави на това, тъй като търговските организации на Федерацията за храни и напитки твърдят, че брандингът е „основна търговска свобода“ и „критична за конкуренцията“. Същите аргументи бяха изтъкнати от тютюневата индустрия, но без успех.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания казва, че чака да чуе какво ще каже главният лекар на Англия, професор Дейм Сали Дейвис. Защо? Има признание, че са необходими смели стъпки, за да се постигне амбицията да се намали наполовина степента на затлъстяване на децата до 2030 г. Дейвис смята, че друга мярка, която Институтът предлага – разширяване на данъка върху сладки напитки към други нездравословни храни – е реален вариант. Казва, че тя е отворена към идеята за обикновена опаковка, която, разбира се, ще бъде още по-радикална стъпка. Но това, което е ясно от последното десетилетие, е, че малко вероятно всичко това да се случи скоро.

Анализите от мерките срещу цигарите във Великобритания показват, че процентът на тютюнопушещите е спаднал с една трета само за 10 години.