10 невероятни факта за консумацията на храна в света

От смъртоносни ястия до невероятно скъпи плодове, ето няколко невероятни факта за консумацията на храна по целия свят. Къде се ядат отровни гъби, коя нация пие най-много кафе и кой си купи диня за 6100 долара? Фактите може да ви изненадат.

Индия произвежда, консумира и изнася най-много люти чушки в света.

Докато чушките не са родом от Индия – те са били донесени там от португалците през 15 век – индийските потребители са приели изцяло пикантния зеленчук. Индийците не само отглеждат и ядат повече люти чушки, отколкото всяка друга нация в света, но имат и някои от най-безжалостно лютите чушки.

В Италия не са познавали домата до 16-ти век.

Въпреки че днес Италия е известна с вкусните си доматени сосове, италианските готвачи не са започнали да експериментират с домата до 16 век. Внесени от Америка, с началото на географските открития, първоначално се смята, че доматите са отровни и се използват единствено като декорация. Така традиционният доматен сос се появява в Италия чак в края на 17 век.

Касава е третият най-популярен въглехидрад в света

Касава може да не е най-популярното ястие в Европа, но след ориза и пшеница, нишестеното кореново веге е третият най-важен източник на въглехидрати в световен мащаб. Основна храна в много африкански нации, маниоката (известна още като маниок, тапиока и юка) може да се яде като картоф и смляна на брашно.

Япония, Скандинавия и Намибия са местата, където се сервира потенциално смъртоносна храна

Много нации сервират деликатеси, които, ако са приготвени неправилно, могат да бъдат смъртоносни. В Япония вечерята с риба-балон може да парализира и да доведе до смърт от задушаване, когато се приготвя погрешно, докато гъбаа Обикновена дипленка, популярна в Скандинавия, Източна Европа и района на Големите езера в Северна Америка, може да бъде фатална, ако се яде сурова. Междувременно в Намибия гигантската жаба-бик се счита за вкусен деликатес – но младите екземпляри, изядени преди да достигнат зрялост, съдържат токсин, който може да причини бъбречна недостатъчност.

Япония е дом на някои от най-скъпите плодове

Япония не е единствената страна, която произвежда редки и скъпи плодове, но изглежда е дом на някои от най-надценените. В отделни случаи производителите на плодове в Япония са пускали на търг една-единствена 17-килограмова диня Densuke за 650 000 йени (приблизително 6100 долара), Чепка грозде Руби за 6400 долара и два Yubari King пъпеша за 23 500 долара.

В Холандия се пие много-много кафе

Хората в Холандия имат сериозен дневен прием на кофеин: с 2.414 чаши на ден на глава от населението, те са номер едно потребители на кафе в света. Финландия и Швеция са на второ и трето място с 1.848 и 1.357 чаши на ден.