Избери си храна: 7 интересни факта за храната


Въпреки че следите внимателно каква храна консумирате, има голям шанс да не сте чували за тези интересни факти за храните. Даже може да ви е трудно да преглътнете.

Слюнката на птиците всъщност е скъп деликатес

Забравете хайвера и скъпи трюфели, птичата слюнка е храната на богаташите … поне в Китай. Супата от птичи гнезда е скъп деликатес, приготвен от гнезда на редки птици. Гнездата се разтварят във вода, за да се направи супа, за която се смята, че има изискан вкус и е от полза за здравето.

Храната ви може да съдържа следи от насекоми

Може да се простите с мисълта, че когато купувате храната си, тя е без „бъгове“. Е, за съжаление не. Изглежда, че някои от тези елементи са допустими (и често неизбежни) в малки количества. В САЩ, например, Администрацията по храните и лекарствата допуска „естествени дефекти“ в хранителните продукти, което означава, че храната ви може законно да съдържа следи от неща, които вероятно не искате да преглъщате. FDA ще започне разследване на храните само след като преминат допустимите нива, които са задали. Например, шоколад ще бъде изследван само след като достигне 60 или повече фрагмента от насекоми на 100 грама.

Плодовете и зеленчуците са по-малко питателни отпреди

храна

Списание HortScience, предполагат, че поради съвременните селскостопански практики плодовете и зеленчуците са по-малко хранителни, отколкото преди около половин век. Беше предложено, че сега ще трябва да изядете осем пъти повече от количеството портокали, за да получите същото количество витамин А, колкото преди половин век.

Предварително опакованите салати и зелените може да не са чисти

Когато купувате салата и други пресни зелени продукти, предварително опаковани, те са преминали през процес на измиване, но колко са чисти? Потребителски доклади при преглед на предварително измитите салати са установили, че 39 на сто от тестваните проби съдържат бактерии, чийто вид би посочил заразяване. Подобно проучване от Калифорнийския университет в Ривърсайд установява, че определена храна – в случая листа спанак – имат многобройни кътчета и реснички, където бактериите могат да останат въпреки измиването. Най-добрият съвет е да измиете старателно всички зеленчуци, независимо от опаковката.

Дъвченето на кафените зърна може да помогне за премахване на лошия дъх

храна

Прекалявате ли с чесъна? Онези от вас, които решат да дъвчат някаква дъвка, подхождат погрешно. Отговорът се крие в кафеното зърно. Да, дъвченето на печените кафени зърна може да ви освободи от дъха на чесън или лук. Други добри опции за освежаване на дъха ви включват листа от магданоз или мента. Ако предпочитате да пиете кафето си, а не да го дъвчете, тогава израелските учени открили, че кафето може да инхибира бактериите, които водят до лош дъх, но най-добре да го пиете чисто.

Шоколадът е толкова здравословен, колкото плод

Изследванията сочат, че шоколадът може да бъде също толкова добър за вас, колкото и плодът. В тестове, които сравняват тъмния шоколад с плодовите сокове, направени от боровинки и нар, е установено, че в тъмният шоколад има повече антиоксиданти от плодовата храна. За максимална полза е най-добре да изберете тъмен шоколад, тъй като млечният съдържа добавена захар и е много по-обработен, което намалява ползите за здравето.

Шоколадовите запаси могат да свършат

Лоши новини за тези от вас, които искат да се възползват от упоменатите по-горе ползи от шоколада. Като за начало цените през последните години се покачват поради нарастващото глобално търсене на какао. Освен това допълнителното търсене от развиващите се масови пазари като Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и Русия означава, че няма достатъчно какаови дървета, които да отговарят на търсенето.