Хапни си в Кайро. За туристите-гастрономи

Египет вероятно е в списъка на много български туристи. Освен древната история, хубавите плажове и гмуркането, традиционната египетска храна е друга причина да посетите тази страна. Цялата древна история прави кухнята на Египет такава, каквато е днес.

Ето някои традиционни египетски любими храни, които всеки посетител трябва да опита поне веднъж, когато отива в тази красива страна.

  1. Ful Medammes
    Ful е най-обичайната традиционна закуска, тя е основна част от диетата на всеки египтянин. Ful е направен от фава боб, в България известен като бакла, приготвена с масло и сол. Зърната на баклата са обвити в дълги мазнини зелени шушулки. Те изискват накисване през нощта и готвене в продължение на часове на слаб огън в „идра“, за да се отстрани обвивката на зърната. Традиционно по този начин те се приготвят и сервират от улични търговци в Кайро и в цялата страна – най-популярната египетска храна.
    Тъй като зърната се нуждаят от продължителна подготовка, в местните пазари и магазини за хранителни стоки се продава предварително направена „версия“. Така баклата може да бъде приготвена на печката или дори в микровълновата фурна. Ful обикновено се яде като ястие с яйца, сирене, пита хляб и/ или също популярна храна като та’мея. Може да бъде и лесна, бърза закуска, приготвена в сандвич. Баклата е пълна с основни хранителни вещества като въглехидрати и желязо и те са с ниско съдържание на наситени мазнини.

2. Фалафел, известен също като Та’мея
Фалафел традиционно се сервира в египетска закуска, заедно с яйца, сирене и питка. Традиционният фалафел се приготвя с нахут, но египтяните правят та’мея от бакла. Тя трябва да се накисне през нощта, за да омекне. След това се пасира в кухненски робот и се смесва с нарязан кинза, магданоз, лук, чесън и праз. Това дава на та’мея жив зелен цвят. Добавят се подправки като кимион, кориандър, червен пипер, сол и пипер заедно с брашното от нахут. Това се прави на топки и се пържи.

3. Koshari
Koshari е една от най-традиционните египетски храни. Той е популярен по улиците на Египет, сервиран от каруци и ресторанти, а e истинска въглехидратна бомба! Състои се от ориз, макарони, леща и нахут допълнени от карамелизиран лук, гъст червен сос и чесън. Това наистина е интересен микс, но изненадващо вкусен! Ако сте в Кайро, можете да отидете на автентична египетска обиколка с храна.

4. Mahshi
Mahshi е любим хит сред египтяните и страхотен за туристите вегетарианци. Mahshi е най-точно пълнени зеленчуци с ориз. Зеленчуците са тиквички, патладжани, чушки, домати, зелеви или лозови листа. Пълнежът се състои от ориз, билки (магданоз, кантарион и копър), доматен сос с подправки и канела. Някои обичат да добавят кайма в пълнежа. Mahshi определено е ястие, което трябва да опитате, когато сте в Египет. Ще се влюбите!

Снимка: София Вълкова

5. Макарони Бешамел
Макарони Бешамел е класическа египетска храна, която ще ви остави доволни! По принцип това е версията на Египет за лазаня или макарони със сирене. Прави се с рипатони юфка, кайма, нарязан лук и доматено пюре, гарнирано с класически бешамелов сос. Трудно е да не свърши за секунди!