Стефанов ден. Няколко факта , които може би не знаехте

Стефан означава „венец, корона“ и често се дава като прозвище, а не като име. Свети Стефан, на него е и Стефанов ден, традиционно е почитан като протомартир или първи мъченик на християнството. Според Деянията на апостолите бил дякон в ранната църква в Йерусалим, който предизвикал враждата на членовете на различни синагоги чрез своето учение. Обвинен в богохулство по време на процеса, той произнася дълга реч, в която заклеймява еврейските власти. След това е убит с камъни. Неговото мъченичество е засвидетелствано от Саул от Тарс, фарисей, който по-късно ще стане последовател на Исус и известен като апостол Павел.

Единственият основен източник за информация за Свети Стефан е новозаветната книга на Деянията на апостолите.

Стефан се споменава в „Деяния“ като един от елинистичните евреи, избрани да участват в по-справедливо разпределение на благосъстоянието на гръкоговорящите.

Католическата, англиканската, лутеранската, източноправославната църква и църквата на Изтока почитат Стефан като светец. По традиция Свети Стефан се изобразява с венец на мъченичеството. Художествените репрезентации често го изобразяват с три камъка. Източнохристиянската иконография го показва като млад мъж без брада, облечен в дяконски дрехи и често държи кадилница.

В западното християнство 26 декември се нарича „Денят на Свети Стефан“, „празникът на Стефан“. Това е празник в много държави, които са католически, англикански или лутерански, включително Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Ирландия, Люксембург, Словакия, Полша, Италия, Германия, Норвегия, Швеция, Дания, Финландия.

В Австралия, Нова Зеландия, Канада и Обединеното кралство денят се отбелязва като „Boxing Day“.

В православната църква , Стефанов ден се чества на 27 декември. Този ден се нарича още „Третият ден на Рождество Христово“, защото е третият ден от Коледните празници. Някои православни църкви следват модифициран юлиански календар, който поставя имената на дати идентично със стандартния григориански календар с широко разпространено гражданско използване. Други православни църкви, включително ориенталските православни, продължават да използват оригиналния юлиански календар, където денят на Свети Стефан е 9 януари.

В Арменската апостолска и арменска католическа църква Денят на Свети Стефан се пада на 25 декември, когато е и Рождество Христово. Това е така, защото арменските църкви поддържат постановлението на Константин, което постановява, че Рождество Христово и Теофания на Исус трябва да се честват на 6 януари.

В епархиите на Арменската църква, които използват Юлианския календар, Стефанов ден се пада на 7 януари, а Рождество Христово / Теофания на 19 януари.