Спори с отровен ген могат да бъдат новите убийци на комари


Гретхен Фогел, сп. Сайънс

През 80-те години едно село в Буркина Фасо помага за откриването на едно от най-мощните оръжия срещу малария. Това са третирани с инсектициди мрежи, които години наред спасяват милиони животи. Но тъй като комарите развиват резистентност към широко използвани инсектициди, мрежите губят част от силата си.

Сега изследователите се надяват, че историята може да се повтори чрез тестване на нова контрамярка – генетично модифицирана гъбичка, която убива комари, пренасящи малария.

В тестовете в опитно поле, изградено като оранжерия, но с мрежи против комари вместо прозорци, гъбата елиминирала 99% от комарите в рамките на един месец.

„Удивително е да бъдеш в състояние да изчистиш резистентните към инсектициди комари до това ниво,” казва ентомологът Марит Фаренхорст. Но тя подчертава, че спорите са все още е далеч от реалното използване. Тъй като е генетично модифицирана, гъбичката може да се сблъска с големи регулаторни пречки. Тя обаче има и явни предимства. Тъй като не оцелява дълго на слънчева светлина, е малко вероятно да се разпространи извън помещенията на мястото, където ще бъде приложена.

Спорите естествено заразяват различни насекоми, консумират тъканите на гостоприемника и те се използват от десетилетия за контролиране на голямо разнообразие от вредители. През 2005 г. изследователите са тествали гъбичка, наречена Metarhizium и установили, че е убила комарите, предаващи маларията. Но това се е случило бавно и много заразени комари оцелявали достатъчно дълго, за да предадат маларията. Също така било трудно да се гарантира, че комарите са взели смъртоносна доза от спори.