Порто и неговите най-прочути изби!

Портвайн (Порто) се ражда в долината на река Дуро, но градът Порто дава името на виното. Защо? Защото това е мястото, където виното отлежава и се доставя от до цял свят. Посещението на винарските изби е задължителна част от всяко пътуване до Порто.

Всички тези изби са разположени от другата страна на реката от стария градски център на Порто и за да стигнете до там, трябва само да пресечете емблематичния мост на Dom Luís I. Ще ви отнеме около 10 минути и ще можете лесно да ходите от едната страна до другата.

Почти всички винарски изби осигуряват екскурзии и дегустации с водач. Не само ще получите дегустация на различни сортове портвайн, но и ще научите за историята на избата, която посещавате и история на самото вино.

Ето и петте изби за Порто, които се смятат за най-изтъкнатите в града:

Изба Феррейра

Това е единствената голяма изба, която остава в португалските ръце от основаването си. Основана през 1751 г., историята на марката е преплетена с историята на еволюцията на регион Дуро, демаркирана едва 5 години след това, през 1756 г. Два пъти овдовялата, Дона Антония Аделаида Ферейра допринесла значително за консолидирането на марката, след като поела бизнеса на 33. Днес, като посетите Caves Ferreira, можете да научите за марка, която е на повече от 250 години, историята на виното и региона на Дуро.

Espaço Porto Cruz

Тук се предлага повече от дегустация на Порто. Дава се възможност за пълно изживяване с цел запознаване с културата на Портвайн чрез асоцииране на модерните технологии към традицията. Espaço Porto Cruz е място за информация, изложба и свободно време, предоставяйки нови изживявания около известното Порто и я съчетава с артистично творчество в различни области като мода, изкуство и гастрономия. Освен дегустация на вино, ще имате достъп до мултимедийния център и дегустации на шоколад и сирене. Преди да си тръгнете, отидете до 360º тераса за наистина незабравима гледка!

Изба Calém

Изба Calém е една от най-посещаваните винарски изби. Това е известна марка във винената индустрия и се открояват като световен лидер. Освен традиционната обиколка се предлага уникално преживяване, което не се предлага в нито една друга винарска изба в Порто – концерт на фадо – традиционната португалска музика. Това преживяване съчетава две от най-емблематичните аспекти на португалската култура, Порто и фадо.

Изба Чърчил

Churchill’s е винарска изба с високо ниво на елегантност и стил, където можете да опитате най-доброто вино, което могат да предложат. Техният подход се основава на философията, че „пиенето на чаша Порто изисква състояние на благополучие”. Центърът за посетители предлага възможност за дегустация на редки вина и може дори да приспособите собствената си дегустация в дегустационната зала, която, разбира се, няма да бъде пълна без прекрасна гледка към река Дуро, която предлага.

Изба Тейлър

Изба Тейлър е на 300 години, но наскоро е реновирана за да включи модерен и иновативен музей. Каквото беше вече отлично, сега е още по-добре! Тук също ще научите за историята на виното, как е било произведено в началото в сравнение със съвремието, как е отлежавало в Порто и след това изпратено във Великобритания. Както всички изби, които препоръчваме, тук също можете да се насладите на дегустация на вино на терасата, докато се наслаждавате на великолепната гледка към град Порто.

Всяко пътуване до Порто не би било пълноценно без посещение на известните изби, така че се надяваме тези предложения да ви помогнат за успешното планиране на пътуването до най-добрата европейска винена дестинация – град Порто!