Нобеловите награди. Най-интересното през годините

На 27 ноември 1895 г. Алфред Нобел подписва последната си воля, като дава най-голям дял от богатството си за поредица от награди по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир – Нобеловите награди. През 1968 централната банка на Швеция учреди наградата за икономически науки в памет на Алфред Нобел. Научете повече за Нобеловите лауреати тук.

597 Нобелови награди

Между 1901 и 2019 г. Нобеловите награди и наградата за икономически науки са присъждани 597 пъти.

950 Нобелови лауреати

923 лауреати и 27 организации са носители на Нобелова награда между 1901 и 2018 г. От тях 84 са лауреати в икономическите науки. Малък брой хора и организации са отличени повече от веднъж, което означава, че общо 919 човека и 24 организации са получили Нобеловата награда.

54 Нобелови награди за жени

Между 1901 и 2019 г. Нобелова награда и награда за икономически науки са присъждани 54 пъти на жените.

Двама Нобелови лауреати отказват наградата

Жан-Пол Сартр, носител на Нобеловата награда за литература през 1964 г., отказа наградата, тъй като постоянно отказваше всички официални отличия.
Ле Док То, носи Нобеловата награда за мир от 1973 г. съвместно с държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Те получават наградата за договаряне на мирното споразумение във Виетнам. Ле Док То заявява, че не е в състояние да приеме Нобеловата награда за мир, като посочва ситуацията във Виетнам като причина.

Принудени да откажат Нобеловата награда

Четирима Нобелови лауреати са принудени от властите да откажат Нобеловата награда. Адолф Хитлер забрани трима германски Нобелови лауреати, Рихард Кун, Адолф Бутенанд и Герхард Домагк, да приемат Нобеловата награда. По-късно всички те могат да получат Нобелова награда и медал, но не и паричната стойност.
Борис Пастернак, Нобеловият лауреат за литература от 1958 г., първоначално приема Нобеловата награда, но по-късно е принуден от властите на Съветския съюз да я откаже.

Нобелови лауреати арестувани по време на награждаването

Трима Нобелови лауреати са арестувани по време на връчването на Нобеловата награда, всички те са лауреати на Нобелова награда за мир:
Германски пацифист и журналист Карл фон Осиецки
Бирманският политик Аун Сан Су Чжи
Китайският правозащитник Лю Сяобо

Многократни Нобелови лауреати

Работата на Международния комитет на Червения кръст е удостоена с Нобелова награда за мир три пъти. Освен това основателят Хенри Дюнан е награден с първата Нобелова награда за мир през 1901 г.
Линус Полинг е единственият човек, получил две Нобелови награди – Нобеловата награда за химия от 1954 г. и Нобеловата награда за мир от 1962 г.

„Семейни Нобелови лауреати“

Кюри са много успешно „семейство на Нобеловите награди“. Самата Мари Кюри е отличена и самостоятелно.