Кападокия, Анкара, Коня, Ескишехир (Каймаклъ, гроба на Настрадин Ходжа) (5 нощувки, 5 закуски, 3 вечери) за 381 лв.

381.00лв. 381.00лв.
Кападокия, Анкара, Коня, Ескишехир (Каймаклъ, гроба на Настрадин Ходжа) (5 нощувки, 5 закуски, 3 вечери) за 381 лв.
Кападокия, Анкара, Коня, Ескишехир (Каймаклъ, гроба на Настрадин Ходжа) (5 нощувки, 5 закуски, 3 вечери) за 381 лв.
Кападокия, Анкара, Коня, Ескишехир (Каймаклъ, гроба на Настрадин Ходжа) (5 нощувки, 5 закуски, 3 вечери) за 381 лв.
381.00лв. 381.00лв.

Кападокия, Анкара, Соленото езеро, Юргюл, Зелве, Аванос – Глиненият град, Гьорме, Учхисар – подземния град Каймаклъ, Коня, Акшехир – гроба на Настрадин Ходжа, Ескишехир – Турската Венеция
Цената включва: 

Транспорт с лицензиран автобус;
5 нощувки;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Анкара
2 нощувки със закуски и 1 вечеря в хотел 3* в Кападокия
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Коня
1 нощувка със закуска в хотел 3* в Ескишехир

Туристическа програма в Коня и Ескишехир;
Посещение на Соленото езеро;
Подземния град Каймаклъ (без включена входна такса);
Посещение на град Акшехир и гроба на Настрадин Ходжа;
Фото пауза при долината-каньон Ъхлара;
Екскурзоводско обслужване;
Пътни, местни и гранични такси.

Цената не включва:

Медицинска застраховка с покритие 2000 евро и Ковид-19 (задължително доплащане). За лица до 65 г. – 5 лв., oт 65 до 70 г. – 7.50 лв., от 70 до 75 г. – 10 лв., над 75 г. – 15 лв.;
Панорамна обиколка на Анкара – 10 евро;
Полет с балон над Кападокия – около 190 евро;
Целодневна екскурзия из забележителности и феномени в Кападокия – Земя на чудесата – 15 евро;
Турска вечер в автентичен ресторант с богата програма с плодова салата, ядки и напитки без лимит в Кападокия– 25 евро;
Автентичен ритуал на Дервиши с танца Сема – 20 евро;
Входни такси на посещаваните обекти: Музея на Анатолийските цивилизации – 35 турски лири; крепост Учхисар – 9 турски лири; подземен град Каймаклъ – 35 турски лири; Гьореме Музей под открито небе – 30 турски лири; Зелве – 15 турски лири; Гробницата на Мевляна в Коня – 5 турски лири и др.;
Доплащане за единична стая – 145 лв.;
Застраховка Отмяна пътуване.

Необходими документи:

Валиден международен паспорт;
За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима и нотариално заверена декларация от родителите;
Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Програма на екскурзията
1 ден
Нощен преход. 18:00 ч. – отпътуване от София. Възможност за качване от Пазарджик, Пловдив, Димитровград.
2 ден

Пристигане в Анкара – град, разположен сред хълмиста местност в центъра на Анадолското плато. Настаняване в хотел (ако е възможно веднага, ако няма свободни стаи в момента, настаняването е след 14:00 ч.).
Панорамна обиколка на столицата Анкара – Мавзолея на Ататюрк – там където бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк е погребан; музея на Анатолийските цивилизации, в сгради от 15 век той е един от най-богатите на древни находки и артефакти музеи в света, признат през 1971 г, за Европейски музей на годината; Анкарската крепост – най–старата част на града; Националния площад с конната статуя на Ататюрк; Старата сграда на Парламента. 
Свободно време за разходки и покупки.
Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

3 ден

Закуска.
Отпътуване за Кападокия – приказната земя. Земя извадена от сънищата и фантастичните приказки. Областта Кападокия е известна с причудливите форми, образувани преди 60 милиона години след едновременното избухване на двата вулкана Ерчийес и Хасандаг. Под действието на водата и вятъра са се образували истински природни шедьоври. Кападокия е споменавана още в Библията. Тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.

Настаняване в хотел. Вечеря в ресторанта на хотела.
След вечеря възможност за посещение на турска вечер в автентичен ресторант с богата програма и фолклорни танци (срещу доплащане). Менюто включва ядки, плодова салата и напитки местно производство – без лимит (няма включена вечеря).
Нощувка.

4 ден

По желание рано сутрин по изгрев слънце (около 05:30 ч., преди закуска) – възможност за разходка с балон над Кападокия – преживяване, което не може да се опише с думи, може само да се изживее. Множество цветни балони с горещ въздух се издигат, за да може туристите да видят скалните образувания – комините на феите отвисоко. Лъчите на утринното слънце са в нюанси от розово до синьо и кара всеки да се чувства така, сякаш се намира в земя на вълшебства (денят за провеждане на полета с балон може да бъде сменен в зависимост от метеорологичните условия).
Връщане в хотела. Закуска.
Целодневна екскурзия и разглеждане на известни забележителности и природни феномени в областта Кападокия (срещу заплащане).

Екскурзията започва с посещение на долината Деврент известна още като долина на въображението или Розовата долина с причудливите вулканични образувания.
Свободно време за разходка в град Юргюп – главен търговски център. Град Юргюп е известен с виното, ръчно направените килими и къщите в пещери.
Посещение на красивата долина Зелве – природен феномен и музей на открито с приказни скални комини, издигащи се на височина 30–40 метра. Зелве е визитната картичка на областта.
Екскурзията продължава в местността Пашабаг. Посещение на градчето Аванос, живописно разположен на река Къзълърмак (Червената река, най-дългата река в Турция). Градът е известен като Глинения град, заради грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хети. Свободно време за разходки и обяд. Посещение на традиционно грънчарско ателие.
Долината на Гълъбите. Разходка в Национален парк Долината Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най-старата от които е от 4 век: църквата с ябълката, Тъмната църква, църквата на сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус, школата на свети апостол Павел. Гьореме е уникално съкровище под защитата на ЮНЕСКО.
Възможност за посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки.
Връщане в хотела. Свободно време.
Вечерта по желание посещение на автентичен ритуал на Дервиши. Богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки).

Нощувка.

5 ден

Закуска.
Отпътуване за Коня. Посещение на подземния град Каймаклъ – построен под хълма, известен като Цитаделата на Каймаклъ. Отворен е за посетители през 1964 г.Оформлението на града е къщи в около 100 тунела с мрежи от улици, водещи до подземни площади. Всеки е имал спални, столови, канализация и вентилация. Жителите все още използват някои места за складове, винарни, конюшни до които имат достъп от своите дворове. Състои се от 8 подземни етажа, 4 от които са отворени. Той е един от най–големите подземни селища и можели да се подслонят до 10 000 души. Гръцкият историк Ксенофон споменава тези подземни градове още през 401 г. пр. Хр.
Продължаване за Коня. Пристигане в Коня – родината на въртящите се дервиши. Посещение на музея на дервишите; джамията на Алладин – в сирийски стил, необичаен за Анадола; гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от 13 век. Основател на учението и ордена на въртящите се Дервиши под звуците на суфи музика, те изпадат в състояние подобно на транс и общуват с Бога. Всяка част от танца и дрехата на дервиша носят дълбока символика. Те са хора на любовта, хора на сърцето.
Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града.
Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

6 ден

Закуска.
Отпътуване за Ескишехир – родният град на Настрадин Ходжа. По пътя посещение на град Акшехир, където се намира гроба на Настрадин Ходжа.
Продължаване към град Ескишехир – Турската Венеция. През града живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления, вечер пък мостовете над реката се превръщат в цветна феерия. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир.В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света – Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс Одунпазаръ. Градът впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключиелно цветен, красив и подреден. Казват, че тук е най-вкусното реване в цяла Турция. Типични за региона са и накитите от морска пяна.
Настаняване в хотел. Нощувка.

7 ден

Закуска.
Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Етикети: