Зъбите и зъболечението. Осем интересни неща за тях

Обикновено не смятаме зъбите си за особено интересно нещо. Те съществуват, за да ни осигурят приятна усмивка и да ни помогнат да дъвчем храната си. Освен това, изглежда, че няма нещо твърде уникално или специално в тях. Но всъщност има страшно много интересни неща за зъбите и зъболечението. Ето осем от тях.

Свидетелства за зъбни импланти има чак от 600 г. сл. Хр. Парчета черупки са били вложени в челюстите на жените на маите и са направени да приличат на човешки зъби. Днешните версии на зъбните импланти, за щастие, не са такива.

Най-твърдото вещество, в човешкото тяло, е емайлът на зъбите. Зъбният емайл бил по-твърд от стоманата.

Един от четири възрастни не мие зъбите си всеки ден, както е препоръчано. Средно човек мие зъбите си между 45 до 70 секунди, а не две или три минути.

Човек има 32 зъба. Кучетата имат 42, котките имат 30, а броненосецът има 104 зъба. Жирафите нямат горни зъби. Устата на охлюва може да е по-малка от главата на карфица, но има до 25 000 зъба.

зъбите

Най-ранният известен зъболекар е Хеси-Ре от Египет. Той е живял преди повече от 5000 години. Първият официален зъболекар-жена е живяла през 1866 г. и името й е Люси Биймън Хобс. Първият зъбен хигиенист е жена на име Ирен Нюман през 1905г.

Противно на популярния мит, първият президент на САЩ Джордж Вашингтон никога не е имал дървени зъби. Протезите му са направени от слонова кост, злато и други човешки зъби. Стоматолозите тогава не са били много популярни.

Съвременната версия на пастата за зъби съществува само от около 100 години. В Древна Гърция използвали коралов прах, алебастър, талк, пемза и дори желязна ръжда като паста за зъби.

Ръката, с която пишете обикновено определя и от коя страна дъвчете храната си. Ако пишете с дясна ръка, повече от вероятно е да дъвчете на дясната буза.