10 здравословни факта, които ще подобрят тонуса ви

Що се отнася до здравословни практики, има няколко основни факта, които вече знаете: Пийте повече вода! Спете повече! Яжте правилно! Спортувайте!… Но се оказва, че има много повече от това.
Например, знаете ли, че само 10 минути упражнения на ден могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и по-дългата тренировка? Или че яденето на определени храни може да повиши настроението ви? Ето и още:

1 Смехът е полезен за сърцето ви.

Добре известно е, че смехът може да бъде ценен инструмент за справяне с някои медицински състояния. Но според едно проучване от 2016 г., публикувано в The Journal of Epidemiology, той би могъл да допринесе пряко и за по-здраво сърце. Сред изследваните мъже и жени над 65-годишна възраст, тези, които съобщават, че се смеят ежедневно, имат драстично по-ниски проценти на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

2 Спирането на цигарите преди 35 може да ви спаси живота.

Ако сте пушач, но все още не сте на средна възраст, нека това е вашето събуждане: Доклад от американското списание за обществено здраве от 2002 г. сочи, че приблизително 90 процента от увеличения риск от смъртност, свързан с пушенето на цигари, може да бъде спрян, ако пушач се отказва преди 35-годишна възраст. Все още имате време да се откажете!

3 Нетренирането е по-лошо от пушенето.

Всички знаем, че да останеш активен е от ключово значение за вашите здравословни практики и начин на живот, но последните проучвания показват колко е важно. Оказва се, че рискът намалява с 80 процента“, се казва в проучване за 2018 г.

4 Затлъстяването може скоро да изпревари тютюнопушенето като водеща причина за рак.

Британски доклад от Cancer Research UK заключи, че с намаляването на процента на тютюнопушенето, затлъстяването се увеличава, а силно наднорменото тегло ще се преврне във водеща причина за рак до 2043 г.

5 Захарта е толкова лоша за вас, колкото и цигарите.

Точно както цигарите отдавна са свързани с предотвратима смъртност от рак, сърдечни заболявания и инсулт, изследователите все повече откриват, че консумацията на добавена захар води до подобни състояния.

6 На ден може без да знаете да изяждате 46 „скрити“ чаени лъжички захар.

Въпреки че се препоръчва от Американската сърдечна асоциация жените да ядат не повече от шест лъжици захар, а мъжете – не повече от осем на ден, статия от 2010 г. в списанието на Американската медицинска асоциация установи, че американците приемат средно 46 „скрити“ чаени лъжици захар на ден. Те се съдържат в напитки, сосове или дори сушени плодове.

7 Ние ядем 600 калории повече на ден, отколкото хората през седемдесетте

Това вероятно се дължи отчасти на повишаването на бързото хранене, хормоните в месото и млечните продукти, химическите добавки и консерванти и рационализирането на физическия труд.

8 Оптимизмът може да ви накара да живеете по-дълго.

Доброто отношение може да направи нещо повече от просто да озари деня ви. Според Harvard Health серия от проучвания потвърждават, че да бъдеш оптимист се свързва с дълголетие. Едно проучване от 1999 г., разкрива, че оптимистично настроените пациенти, претърпели байпас на коронарната артерия, са наполовина по-склонни да изискват повторна хоспитализация в рамките на следващите шест месеца, тъй като песимистичните пациенти.

9 Седенето изправен твърде дълго може да се отрази на гърба ви.

Седенето изправен прекалено дълго време без почивка също може да причини напрежение. Ако работите в офис уверете се, че вашият стол е на височина, където коленете ви са под ъгъл 90 градуса, краката ви могат да почиват на пода и имате правилна опора в долната част на гърба. Уверете се, че сте здравословни – изправяте се, изпъвате се и правите бърза разходка няколко пъти на ден.

10 Само 10 минути ежедневно упражнение могат да помогнат на здравето.

Ако не мислите, че имате време да тренирате, помислете отново. Изследване от 2011 г. установи, че интервалите с висока интензивност, които продължават до 10 минути, могат да бъдат ефективни за намаляване на мазнините, понижаване на инсулиновата резистентност и подобряване на цялостното здраве.