Здраве: Топ 5 най-уредени държави в света

Всяка година Институтът Легатум пуска индекс за просперитет на здравето, класирайки световните здравни системи въз основа на добро здраве на своите граждани, качеството на превантивната грижа и здравната инфраструктура.

Холандия

Здравната застраховка е задължителна за всички граждани в Холандия, а за тези, които не могат да си позволят застраховка, нидерландското правителство предоставя финансова подкрепа. Над 4000 евро на гражданин и над 10% от БВП се харчат от правителството за здравеопазване. Това е сред най-високите суми в целия ЕС.
Холандия не се бори с високите нива на затлъстяване, спестявайки ги от много свързани заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Може би повече държави трябва да се заемат с каране на колело!

Япония

Японската публично-частна хибридна здравна система спестява на правителството много пари и дава възможност на страната да предостави висококачествена услуга. Всъщност това е една от най-евтините здравни системи в света.
Също така помага, че традиционната японска диета се състои от много риба и зеленчуци, предотвратявайки възникването на много здравословни проблеми. С почти никаква захар или преработена храна, не е чудно, че средната продължителност на живота в Япония е най-високата в света на 83,7 години.

Швейцария

Здраве

Като една от най-богатите страни в света не може да навреди, когато става въпрос за здраве. С повече пари за харчене за оборудване, изследвания и медицински персонал, гражданите на Швейцария получават актуални и ефективни здравни грижи.
Подобно на Холандия, всички жители са длъжни да имат здравно осигуряване. Всъщност 99,5% от гражданите на Швейцария го имат. Частните застрахователи трябва да се конкурират по цена и услуги.

Сингапур

Сингапур е друга държава с хибридна здравна система, която споделя медицински разходи между пациентите и държавата. Съществуват редица планове, за да се гарантира, че всички граждани могат да си позволят здравни грижи, без да разчитат на правителството. Тези планове зависят от различни показатели като доходи от заплати и състояние на живот.
По-малко пари, изразходвани от държавата за пациенти, дават възможност за обновяване на болниците и назначаване на повече лекари и медицински сестри. В резултат на това Сингапур има много висока средна продължителност на живота (83,1 години), както и ниски нива на детска смъртност само 2 на 1000 раждания.

Люксембург

Техният фонд за обществено здраве (Caisse de Maladie) се състои от 5,4% от брутния доход на всеки гражданин. Този фонд дава възможност на страната да предоставя на своите жители безплатно, висококачествено здравеопазване.
Люксембург има най-ниската смъртност сред държавите на ЕС и това е свидетелство за успеха на здравната им система. Богати, красиви природни гледки и най-доброто здраве в света. Защо не всички се опитват да се преместят тук?