Еднодневна екскурзия до Цари Мали град, Ресиловски манастир, Дупница и Сапарева баня 15.50 лв.

15.50лв. 25.00лв.
Еднодневна екскурзия до Цари Мали град, Ресиловски манастир, Дупница и Сапарева баня 15.50 лв.
Еднодневна екскурзия до Цари Мали град, Ресиловски манастир, Дупница и Сапарева баня 15.50 лв.
Еднодневна екскурзия до Цари Мали град, Ресиловски манастир, Дупница и Сапарева баня 15.50 лв.
15.50лв. 25.00лв.

Цената включва:

Транспорт от София с лицензиран автобус;
Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

Входни такси за комплекс Цари Мали Град – 4 лв. за възрастни и 2 лв. за деца и пенсионери;
Лични разходи.

Програма на екскурзията

08:00 ч. – отпътуване от София.
Около 09:00 ч. пристигане и посещение на античната римска крепост Цари Мали град.Цари Мали град е уникална по своята същност Римска крепост, единствената с ров и вал, които са допълнителни военни укрепления, характерни за равнинните крепости. На обекта отчетливо се виждат останките от едно езическо светилище от периода преди приемане на християнството. Туристите могат да видят експозиция от римски военни доспехи и стенобитни оръдия, както и други възстановени оригинални артефакти като подкови, звънци, нашийници, реконструкции на ежедневното облекло на местното население, реконструкция на вертикален тъкачен стан, множество накити и копчета. Посетителите на Цари Мали Град могат да се запознаят с древни занаяти по нашите земи – монетосеченето. Монетите са най-многобройните находки от крепостта, а една от най-впечатляващите е бронзова монета-минима на императрица Гала Плацидия.Част от комплекса е и изцяло реставрираната средновековна църква Св. Петка. До Цари Мали град се стига по няколко начина – две екопътеки, фуникуляра (релсов лифт, от прозорците, на чиито кабини по време на изкачването и слизането ще могат да се наслаждават на панорамата на Палакарията – така се нарича долината между Витоша и Рила) или въжения мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата. Има детска площадка с всевъзможни атракции.
Отпътуване и посещение на Ресиловски манастир Покров Богородичен – един от малкото действащи женски манастири в България, уютно сгушен в гората точно над селото. Светини за манастира са изложените за поклонение частици от мощите на Св. Екатерина, Св. Пантелеймон, Св. Варвара, Св. Харалампий и Св. Ксения. Донесените от Зографския манастир икони на Божията майка, които се пазят в манастира, и до днес с Божията благодат извършват чудеса за пристъпващите с вяра към тях.
Отпътуване към Сапарева баня, град разположен под северните склонове на Рила планина. Сапарева баня е популярна преди всичко с най-горещите си минералните води в Европа – +103 °С. Символът на Сапарева баня е гейзерът – фонтан, намиращ се в центъра на града – единствен по рода си на Балканите. Друга интересна забележителност е средновековната църква Св. Никола, от ХІІІ в. Свободно време за разходки и обяд.
Отпътуване за парк Рила – намиращ се на 1.5км от Дупница. В парка са разположени: езеро с водни колела, футболно игрище, волейболно игрище, тенис кортове, баскетболно игрище, басейн с олимпийски размери, детски басейн, зоокът, театрални сцени, детски кът, 10 барбекюта, обособен терен за фитнес тренировки. По една от пътечките се стига до параклиса „Св. Петка“ от който се разкрива прекрасна гледка. През парка минава река Бистрица. Свободно време.
Отпътуване за София. Пристигане привечер.

Етикети: