Еднодневна екскурзия до Боженци, Етъра и Соколския манастир за 33 лв.

33.00лв. 48.00лв.
Еднодневна екскурзия до Боженци, Етъра и Соколския манастир за 33 лв.
Еднодневна екскурзия до Боженци, Етъра и Соколския манастир за 33 лв.
Еднодневна екскурзия до Боженци, Етъра и Соколския манастир за 33 лв.
33.00лв. 48.00лв.

Цената включва: 

Транспорт от София с автобус;
Водач по време на пътуването.

 Цената не включва: 

Входни такси на посещаваните обекти;
Лични разходи.

Програма на екскурзията: 

7:30 ч. – отпътуване от София. 
Посещение на Боженци. Според легендата основателка на Боженци била търновската болярка Божана. Тя избягала с деветимата си синове, когато Търново пада под османско владичество. Жителите на Боженци, божанкалии, през вековете се занимават с търговия, с конски кервани прекарват кожи, восък, вълна, мед, суджуци, пастърми, коприна, бубено семе, метални, дървени изделия, платове и обувки из цяла Европа. През XIX в. божанкалии вече се замогнали от търговията и започват да се изнасят по по-големите градове. Изселвайки се обаче те не събарят и не продават къщите си. Така боженски къщи остават и до днес такива, каквито са били през Възраждането.В Боженци е съхранена непокътната възрожденската атмосфера с прекрасни архитектурни образци от XVIII – XIX в.
Посещение на Етнографски комплекс Етъра, създаден от габровеца Лазал Донков. Представлява умален вариант на възрожденско Габрово от средата на XVIII и началото на XIX в. Къщите в Етъра са двукатни кокетни домове, това са били домовете на замогналите се балканджии. По занаятчийската чаршия са разположени 16 от някогашните традиционни занаяти, като се спазват автентични производствени технологии. Само в Етъра посетителя може да се потопи във Възраждането с всичките си сетива. В удивителната природа на Габровския Балкан можете да видите старинни пещи за изпичане на хляб, механично точило, бояджийска работилница, водни съоръжения и др. Свободновреме.
Посещение на Соколския манастир, водещ своето начало от 1833 г. Негов основател е архимандрит Йосиф, по-късно наречен Соколски. Той прави малка църква на ръба на скалата, а нейното подземие било предназначено за костница, но тя останала недовършена. Строителството на голямата каменна църква започнало през март 1834 г. Новият иконостас бил изработен през 1862 г. и тогава се извършило и изографисването. Храмовата икона Успение Богородично е зработена от габровския живописец Христо Цокев. До средата на ХХ в. манастирът бил мъжки. В близост се намирал Габровски девически манастир Св. Благовещение, който бил разрушен през 1959 г. и монахините заедно с имуществото си били преместени в Соколския манастир, така той се превърнал в девически. В годините до Освобождението през 1878 г. светата обител e давала убежище на бореца за свобода Васил Левски и четата на капитан дядо Никола – друг радетел за национално освобождение. В средата на манастирския двор е запазена кръгла чешма с 8 чучура, дело на големият възрожденски строител Колю Фичето. Дворът му е добре поддържан с красиви цветни алеи.Датата на храмовия празник е 15 Август.
Пристигане в София вечерта.

Етикети: