До Трън, ждрелото на река Ерма, скалния параклис Св. Петка, Трън и музея на киселто мляко за 20.50 лв.

20.50лв. 25.00лв.
До Трън, ждрелото на река Ерма, скалния параклис Св. Петка, Трън и музея на киселто мляко за 20.50 лв.
До Трън, ждрелото на река Ерма, скалния параклис Св. Петка, Трън и музея на киселто мляко за 20.50 лв.
До Трън, ждрелото на река Ерма, скалния параклис Св. Петка, Трън и музея на киселто мляко за 20.50 лв.
20.50лв. 25.00лв.

Цената включва: 

Транспорт с лицензиран автобус;
Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

Лични разходи;
Входни такси на посещаваните обекти – около 4 лв.

Програма на пътуването:

7:30 ч. – отпътуване от София.
Пристигане в град Трън, китно и малко градче, което ще Ви спре дъха! Диво и непокътнато кътче от Рая! Кратка почивка.
Отпътуване за ждрелото на река Ерма – най-голямата природна забележителност в Трънския край, но освен това е едно от най-красивите и интересни природни места на територията на страната. Ждрелото на река Ерма е един от 100 национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Свободно време.
Посещение на скалния параклис Св. Петка в град Трън, който през 2009 г. влезе в тройката на трите най-красиви и същевременно най-неизвестни места в България. Според легенда на това място се е укривала Св. Петка. В параклиса има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.
Посещение на музея на киселото мляко в с. Студен извор. Тук в това китно трънско селце в годината на Освобождението на България се ражда д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията „Lactobacillus bulgaricus“ – която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус. Музеят разказва историята на един от най-популярните символи на България – киселото мляко. Посетителите ще могат да научат повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества, както и типични инструменти като рукатка, бучката и др. Посещение на музея на грънчарството и керамиката в с. Бусинци. Селото е един от един от най-старите традиционни центрове на грънчарство в България. Тук е създадена Бусинската керамична школа, чиито корени се губят далеч във времето. Музеят представя уникалната бусинска грънчарската традиция в развитието ѝ от ХVII век до съвременното изкуство на художници-керамици. Славата на бусинската керамична школа шества из всички краища на страната, и извън пределите ѝ. Бусински съдове пътуват до Сирия, Египет, Тунис и др., доставят ги в Цариград в султанския дворец Топкапъ. В музея се пази и над 100-годишна пещ, на която са работили майсторите Костадин и Петър Гигови.
Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Етикети: