До старите български столици – Плиска и Преслав, архитектурния резерват Жеравна и Котел – 1 нощувка и закуска, транспорт от Плевен и водач от Дари Травел

99.00 99.00
До старите български столици – Плиска и Преслав, архитектурния резерват Жеравна и Котел – 1 нощувка и закуска, транспорт от Плевен и водач от Дари Травел
До старите български столици – Плиска и Преслав, архитектурния резерват Жеравна и Котел – 1 нощувка и закуска, транспорт от Плевен и водач от Дари Травел
До старите български столици – Плиска и Преслав, архитектурния резерват Жеравна и Котел – 1 нощувка и закуска, транспорт от Плевен и водач от Дари Травел
99.00 99.00

 

Програма на екскурзията:

Отпътуваме от Плевен към първата българска столица Плиска, един от най- големите и богати градове в Европа през 7 век. Мястото, на което Аспарух възкликва „Тук ще бъде България“, столица, простряла се на цели 23 кв.км. и с две „сърца“ – вътрешен и външен град. С вас ще имаме удоволствието да посетим Националния резерват „Плиска”, където се пазят останките от великата столица, да видим Източната порта, която е главен вход на крепостта и до днес, Голямата базилика- построена след Покръстването, Тронната палата, музея с уникални находки от района.
По повод 1150 години от приемането на христианството в Плиска отваря врата  и „Двор на кирилицата“ – разказващ  за царственото минало, разкривайки магията на покръстването и великото дело на братята Кирил и Методий. Свободно време за обяд.
Отпътуваме за местността Мадара, за да разгледаме неповторимия скален барелеф „Мадарски конник“, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Барелефът представлява фигура на конник, промушил с копието си лъв – сцена, изобразяваща триумфма на владетеля над врага.
В ранния следобед се отправяме към стария крепостен град Шумен. Няма как, започвайки разходката си, да не посетим Шуменската крепост- един от най-добре проучените археологически паметници в България. Крепостта е разположена над града, в местността Хисарлъка, с красива панорамна гледка към Шумен, а до преди по-малко от 70 години, тя е била изцяло под земята. В далечината могат да се видят още две от забележителностите на града – Томбул джамия и Часовниковата кула.
Други интересни обекти, които ще посетим, са Монументът „1300 години България“ – паметник от периода на „развития социализъм“, Регионалният исторически музей и една от най-големите джамии на Балканите- Томбул джамия.
Ще имаме възможността да се разходим из града, да изпием следобедното си кафе и да се потопим в далекото и величествено минало. Настаняване в хотел. Нощувка.
Ден 2: Шумен – Велики Преслав – Котел – Жеравна – Плевен
Закуска. В днешния ден ще посетим Велики Преслав – втората столица на българската държава. Основан преди повече от 1100 години, Велики Преслав е и един от най-красивите и величествени градове на Югоизточна Европа в епохата на Средновековието.
Ще посетим Националния резерват и музей „Велики Преслав”, разположени върху останките на средновековната столица, ще видим оригинални исторически паметници, ценни произведения на старобългарското изкуство, Преславското златно съкровище, уникална керамична икона на Св. Тодор Стратилат и изключителен керамичен иконостас от Дворцовия манастир. Свободно време.
Следващата ни спирка ще е в една друга епоха- тази на Възраждането. Котел е  наричан „град – легенда“, защото е горял три пъти и три пъти възкръсвал, като феникс от пепелта. Това малко градче дава живот на множество велики фигури в историята на страната ни: Софроний Врачански, Петър Берон, Георги Раковски, Неофит Бозвели.
Свободно време за обяд.
Отпътуване към Жеравна – един от неповторимите шедьоври, запазил в себе си изцяло архитектурата, бита и атмосферата на Възраждането. „Древна е много, но още живее, сякаш ръка я грижливо реди и със хубостта си Жеравна грее, тъй както в Балкана е гряла преди.“ , възклива Никола Фурнаджиев. Ще посетим родната къща-музей на Йордан Йовков, внимание ще отделим и на архитектурните паметници- къщата на Руси Чорбаджи и черквата „Св. Никола“. Свободно време. Отпътуваме за Плевен.

 
 
*****

Входни такси за туристическите обекти и за беседите, провеждани в тях:

Входна такса за НИАР „Плиска”: 5.00 лв.;
Входна такса за „ Дом на кирилицата”: 8.00 лв.;
Входна такса за Исторически музей Шумен: 5.00 лв.;
Входна такса „ Шуменска крепост”: 3.00 лв.;
Входна такса за НИАР „Велики Преслав” и Археологически музей: 6.00 лв.;
Входна такса за РИМ Котел: 4.00 лв.;
Входна такса за обектите в Жеравна: по 3.00 лв.

*****
Туроператор Дари Травъл Комерс ЕООД притежава Удостоверение за регистрация номер 03874 и е застрахован по смисъла на чл. 61, ал. 2, т. 4 от Закона за Туризма в застрахователна компания  ЛЕВ ИНС с полица № 00088321/13062010010279 с валидност от 01.05.2020г. до 30.04.2021г.
* * *
ВАЖНО!
Може да се възползвате от актуалната промоция само чрез закупуване на ваучер от този сайт. Неизползван в срок ваучер се счита за невалиден и сумата по него не се възстановява! 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
Срещу един ваучер на човек предплащате 30 лв., при двойно настаняване, за:
1 нощувка със закуска в Шумен;
Транспорт с туристически автобус от Плевен;
Медицинска застраховка;
Водач от туроператора по време на пътуването;
Останалата част от сумата по пакета се доплаща при подписване на договора или в срок по уговорка.

ДОПЛАЩАНИЯ:
Входни такси на посещаваните обекти.