До Златолист, Мелник, Роженски манастир и Рупите – еднодневна екскурзия за 35 лв.

35.00лв. 45.00лв.
До Златолист, Мелник, Роженски манастир и Рупите – еднодневна екскурзия за 35 лв.
До Златолист, Мелник, Роженски манастир и Рупите – еднодневна екскурзия за 35 лв.
До Златолист, Мелник, Роженски манастир и Рупите – еднодневна екскурзия за 35 лв.
35.00лв. 45.00лв.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;
Туристическа програма в Златолист, Мелник, Рупите;
Посещение на Роженски манастир;
Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

Разходи от личен характер;
Входни такси за посещаваните обекти.

Програма на екскурзията

07:00 ч. – отпътуване от София.
Пристигане в село Златолист. Селото е сгушено в подножието на Пирин планина с население от 8 човека. Тук храмът Св. Георги, в който е живяла в началото на миналия век пророчицата Преподобна Стойна е главната забележителност. Стойна ослепява на 7 годишна възраст от едра шарка. И тук местните баби разказват, че при нея са се стичали хора от различни места. Със своите способности тя е пророкувала и помагала на хората и е сочена, като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. Погребана е в любимата си черква Св.Георги. В средата на черквата под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел.Има поверие, че когато се стъпи върху нея има лечебно излъчване. В двора на църквата има яворово дърво на повече от 1300 г.
Отпътуване за Мелник – най-малкият град в България. Известен е с червеното мелнишко вино и възрожденската си архитектура.

Посещение на Кордопуловата къща в Мелник, наричана още Цинцаровата къща, построена през 1754 година. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос. Дегустация на вино и беседа в музея на виното.
Свободно време за обяд и разходка.

Отпътуване за Роженския манастир Свето Рождество Богородично – най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Свободно време за разглеждане на манастирския комплекс.
Продължаваме за местността Рупите, където има минерален извор с гореща вода. За това място пророчицата Ванга казваше, че било ключът към разгадаването на древното ни минало. Местността е в подножието на Кожух планина с лековит горещ извор. Според Ванга тук е имало град погълнат заедно с жителите му от застиналия днес вулкан Кожух планина. Тук е издигната църквата Св.Петка по инициатива на Пророчицата и със средствата дарени от много българи и чужди граждани.
Пристигане в София вечерта.

Етикети: