До Боженци, Етъра и Соколския манастир за 34.50 лв.

34.50лв. 40.00лв.
До Боженци, Етъра и Соколския манастир за 34.50 лв.
До Боженци, Етъра и Соколския манастир за 34.50 лв.
До Боженци, Етъра и Соколския манастир за 34.50 лв.
34.50лв. 40.00лв.

Цената включва: 

Транспорт с лицензиран автобус;
Екскурзоводско обслужване. 

Цената не включва: 

Входните такси на посещаваните обекти.

Програма на екскурзията

7:00 ч. – отпътуване от площад Ал. Невски.
Посещение на Боженци. Според легендата основателка на Боженци била търновската болярка Божана. Тя избягала с деветимата си синове когато Търново пада под османско владичество. Жителите на Боженци, божанкалии, през вековете се занимават с търговия, с конски кервани прекарват кожи, восък, вълна, мед, суджуци, пастърми, коприна, бубено семе, метални, дървени изделия, платове и обувки из цяла Европа. През XIXв божанкалии вече се замогнали от търговията и започват да се изнасят по по-големите градове. Изселвайки се обаче те не събарят и не продават къщите си. Така боженски къщи остават и до днес такива, каквито са били през Възраждането. В Боженци е съхранена непокътната възрожденската атмосфера с прекрасни архитектурни образци от XVIII – XIXв.
Посещение на Етнографски комплекс Етъра, създаден от габровеца Лазар Донков. Представлява умален вариант на възрожденско Габрово от средата на XVIII и началото на XIX в. Къщите в Етъра са двукатни кокетни домове, това са били домовете на замогналите се балканджии. По занаятчийската чаршия са разположени 16 от някогашните традиционни занаяти, като се спазват автентични производствени технологии. Само в Етъра посетителя може да се потопи във Възраждането с всичките си сетива. В удивителната природа на Габровския Балкан можете да видите старинни пещи за изпичане на хляб, механично точило, бояджийска работилница, водни съоръжения и др. Свободно време.
Посещение на Соколския манастир, водещ своето начало от 1833 г. Негов основател е архимандрит Йосиф, по-късно наречен Соколски. Той прави малка църква на ръба на скалата, а нейното подземие било предназначено за костница, но тя останала недовършена. Строителството на голямата каменна църква започнало през Март 1834 г. Новият иконостас бил изработен през 1862 г. и тогава се извършило и изографисването. Храмовата икона Успение Богородично е изработена от габровския живописец Христо Цокев. До средата на ХХв манастирът бил мъжки. В близост се намирал Габровски девически манастир Св. Благовещение, който бил разрушен през 1959 г. и монахините заедно с имуществото си били преместени в Соколския манастир, така той се превърнал в девически. В годините до Освобождението през 1878г светата обител e давала убежище на бореца за свобода Васил Левски и четата на капитан дядо Никола – друг радетел за национално освобождение. В средата на манастирския двор е запазена кръгла чешма с 8 чучура, дело на големия възрожденски строител Колю Фичето. Дворът му е добре поддържан, с красиви цветни алеи. Датата на храмовия празник е 15 Август.
Пристигане в София вечерта..

Етикети: