До Балчик, Аладжа манастир, Варна и Побитите камъни (3 дни/2 нощувки със закуски) за 165.50 лв.

165.50лв. 190.00лв.
До Балчик, Аладжа манастир, Варна и Побитите камъни (3 дни/2 нощувки със закуски) за 165.50 лв.
До Балчик, Аладжа манастир, Варна и Побитите камъни (3 дни/2 нощувки със закуски) за 165.50 лв.
До Балчик, Аладжа манастир, Варна и Побитите камъни (3 дни/2 нощувки със закуски) за 165.50 лв.
165.50лв. 190.00лв.

Цената включва: 

Транспорт от София с лицензиран автобус;
2 нощувки със закуски в хотел в Балчик;
Екскурзоводско обслужване по маршрута. 

Цената не включва: 

Входна такса за Двореца и Ботаническата градина в Балчик – 14 лв.;
Входна такса за Аладжа манастир – 5 лв.;
Входна такса за Побитите камъни – 3 лв.

Програма на екскурзията
1 ден

7:00 ч. – отпътуване от София.
Посещение на скалния манастир Аладжа, намиращ се в природен парк Златни пясъци. Не е известно старото христянско име на манастира, но преданието гласи, че се е наричал Св. Спас, тоест Христос Спасител. Названието Аладжа означава пъстър от арабски или персийски. Не се знае годината на възникване на манастира, но след X век той вече е съществувал. Бил е обитаван от монаси исихасти. Аладжа манастир е издълбан на две нива в скала, висока 40 метра с много ясно разграничени две нива. На първото са разположени монашески килии, манастирска църква, кухня, костница и други. На 600 – 700 метра западно от манастира се намира група пещери, известни под името Катакомбите.
Отпътуване към Балчик – античният Дионисополис, кръстен на древногръцкия бог на виното и веселието Дионисии. И през средновековието селището продължава да бъде важно пристанище, търговски център и столица на владетелите Балик и Добротица. Впечатляващо е, че в началото на XX век там била построена най-голямата мелница на Балканите, в която се преработвало около 70 хиляди тона жито годишно. Настаняване в хотел.
Свободно време. Нощувка.

2 ден

Закуска.
Разглеждане на Ботаническата градина и Двореца в Балчик – тихото гнездо на красивата румънска кралица Мария де Единбург. Тя се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, очарована от живописните скали, мекия климат и топлата морска вода. Кралицата на Румъния изгражда там параклис, вътрешни дворове в мавритански стил, нови вили, чешми с митологични герои и така превръща дворцовия комплекс в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат много стилове. С много любов тя дава име на всяка цветна алея и градина – Градината с водното огледало, Градината на Аллах, Висящите тераси, Английския двор, Алеята на вековете и други. В подножието на параклиса се намира Алеята с белите лилиуми – цветята на Дева Мария. В магическата Гетсиманска градина растат редки растения – райска ябълка, нарове, смокини, холандски лалета и удивителни бонбонени, каучукови и книжни дървета. В Ботаническата градина зреят лимони с големина на хандбална топка, банани, папая и други екзотични плодове. Кралицата остава пленена от това място дори и след смъртта си, когато сърцето ѝ е поставено в малко златно ковчеже в параклиса на двореца. Свободно време за разходка в центъра на града и разглеждане на яхтеното пристанище.
Нощувка.

3 ден

Закуска.
Отпътуване за Варна – Морската столица на България, вторият по големина град в България и най-големият на Българското Черноморие. Свободно време в центъра на града.
Посещение на Побитите камъни – загадъчен природен феномен, известен още като Каменната гора. Мястото е известно още дълбока древност като сакрално – още преди хилядолетия природата е изваяла каменни късове, като ги е превърнала във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища и митични същества.
Отпътуване за София. Пристигане късно вечерта.

Етикети: