В Дубровник историята се превръща във вечност

Дубровник се намира на брега на Адриатическо море. Можете да пристигнете в Дубровник от всички посоки на света. Можете да го пренебрегнете, заради най-различни други кътчета по земята, но е сигурно, че ако дойдете веднъж, ще се върнете задължително. Дубровник не е град за един път, той е подарък за цял живот.

Снимка: Джонатан Смит

Градът хармонизира и съчетава класическата форма и романтичното преживяване на различните настроения на душата. Тук историята се превръща в спираловидна вечност.

В старото пристанище на града лесно ще откриете древните плавателни съдове, от отминалите векове на богатство, сила и слава. Дубровник, някога република, град-държава с хиляда години история като такъв. Културата, литературата, живописта, архитектурата, философията, науката, музиката и дипломацията на Дубровник са неделима част от културното наследство на Европа и целия свят. ЮНЕСКО постави Дубровник под специална закрила. В Дубровник ще станете истински средиземноморци, ако вече не сте. Ще разберете, че Дубровникът е любов и радост в живота под общото слънце.

Снимка: Klevis Mehmeti

Двеста и петдесет дни в годината (един ден или два повече или по-малко, да не бъдем пунктуални) небето над Дубровник е синьо и слънчево през деня, индиго и звездно през нощта, с лунна пътека от сребърна светлина. Нейният съблазнителен глас ви призовава за нощни круизи. Приемете поканата, приемете всичко, което Ви предлага Дубровник – неговото небе, неговото море, неговите скали и хора. Гледайте изпълненията на Летния фестивал, слушайте концерти и посещавайте изложби, катерете, плувайте, гмуркайте се, танцувайте, правете неща за себе си. Ще бъде чудесно, най-доброто, несравнимо, защото Дубровникът сам по себе си е несравним и не трябва да се сравнява.