Великден иде! Избери си място

20 хотела по Северното Черноморие с 10 000 легла, ще отворят врати за Великденските празници. Това коментира проф.д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, пише Монитор. Хотелиерите очакват във Варна и съседните курорти да пристигнат по предварителлни заявки поне около 8 000 румънци.

Великден е смятан за най-големия християнски празник. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението в един по-хубав свят.

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Яйцата са били боядисвани, окрасявани и рисувани от римляните, персите, китайците и др.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Събитията около Великден се случват около еврейския празник Пасха. Пасхата също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си, но има правило, според което Великден не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него.

В православния свят яйцата се използват като Великденски поздрав. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с „Христос Возкресе”.

В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят, което дало началото на лова за великденски яйца.

Принципът, според който Великден се определя, води началото си от Първия вселенски събор през 325 година и се приема, че той се празнува от всички християни неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Разминаването в датите, на които католици и православни идва от това, че католиците ползват Григорианския календар, а православните – Юлианския. Великден през 2019 година се пада на 28 април.Католиците и протестантите празнуват Великден на 21 април.