Белград – близък и непознат

 
Красивата столица на Сърбия може да ни предостави много исторически забележителности, за които знаем малко или въобще не познаваме.

Примерен дневен тур в Белград може да започне от от Бели двор, това е дворецът на сръбско кралско семейство. След това е все още действащият мавзолей на Йосип Броз Тито, известен още като Домът на цветята.

Нищо историческо няма в стадионите на „Партизан“ и „Црвена звезда“, но бихте минали покрай тях на път за храма Св. Сава. Това е вторият по големина православен храм в света. Следващата ни виртуална спирка е площад Славия, където са сградите на Президентството на Република Сърбия и кметството на Белград. Всичко, съвсем естествено, завършва при крепостта Калемегдан и района на река Мала Сава.

Ако предпочитате кулинарната омая на сръбската столица, то има няколко задължителни места.

Обиколката може да започне на прочутия площад на Републиката и по-конкретно близката уличка Cara Dušana в известния квартал Dorćol. Пиенето на кафе е ритуал  и за сърбите. Тук ще се насладите на най-доброто кафе в града! Ще чуете историята как кафето е донесено в Белград.

Следва най-стария открит пазар в Белград, известен като пазар Байлони, въпреки че официалното му име е Пазар Скадарска. По пътя към пазара има много пекарни и, която от тях да посетите – няма да сбъркате. Когато стигнете до пазара Байлони, ще усетите вкуса на провинциална Сърбия – млечни продукти, пресни зеленчуци и плодове. Пазарите в Белград са социални мрежи, където можете да се информирате добре за всички ежедневни събития.

Най-старата традиционна сладкарница също е в квартал Dorćol. Това е възможност да опитате сладкиши, които ще ви покажат богатото балканско наследство: сръбска основа с влияния на ориенталска и европейска кухня.

На улица Сараевска, където може да бъде следващата ви спирка, е ресторант Белград, чието меню представя синергията на традиционните отглеждани хранителни продукти (зърнени храни, зеленчуци, плодове и млечни продукти) нови технологии за подготовка и уникална форма на представяне. Тук ще се насладите на 8 степенен обяд, обогатен с историята на готвача за съставките и подготовката.